Het duikcentrum dat meer geeft dan duikopleidingen alleen!

Welke afsluiter op je duikcilinder?

Regelmatig wordt de duikbranche opgeschrikt door een ongeval waarbij een afsluiter (kraan) van een duikcilinder afvliegt tijdens het vullen. Door de kracht waarmee zoiets gebeurd heeft dit vaak fatale gevolgen. Om meer duidelijkheid te verkrijgen over dit probleem, hierbij wat meer informatie over dit probleem.

De meeste duikcilinders gaan tientallen jaren mee als ze goed worden onderhouden. Dit geldt echter vaak niet voor de afsluiter (cilinderkraan) die bij de duikcilinder zit. Door beschadigingen van de afsluiter (vallen) of door een productiestop van het type afsluiter, kan het gebeuren dat deze niet meer te gebruiken is voor de betreffende duikcilinder. De oplossing is dan een nieuwe afsluiter voor de duikcilinder en hier zit hem nu net het gevaar.

Groot conischOok in de duikindustrie staat de techniek niet stil. Door verdere ontwikkelingen worden bijvoorbeeld de schroefdraden tussen de duikcilinder en de afsluiter regelmatig aangepast.

Heel lang geleden was de verbinding tussen de duikcilinder en de afsluiter van een 'groot conisch' draad (W28.8). Dit was een tapse draad dat, met een vezeldraad of speciaal tape, onder een moment, gemonteerd werdt.

Klein conischDaarna kwam het 'klein conisch draad' (W19.8). Deze kom je nog wel eens tegen op oudere 7 liter 'brandweer cilinders'. Ook deze worden met een speciaal tape, onder een moment, gemonteerd.

G3/4" draadMet de verbetering van O-ringen werdt het schroefdraad aangepast naar een 3/4" Gas draad (G3/4"). Nu zorgt de O-ring voor de afdichting en was het niet meer noodzakelijk om een conisch draad te gebruiken die met veel kracht afgedicht moest worden.

Met de verspreiding van het 'metrisch systeem' worden de huidige aansluitingen van een metrisch draad gemaakt, namelijk 25 x 2 draad (M25x2). Zo op het oog lijkt dit schroefdraad gelijk aan het 3/4" Gas draad en met een beetje moeite krijg je ze zM25x2 draadelfs in elkaar gedraaid. Als je ze echter zeer nauwkering bekijk, dan zal je zien dat:

De diameter iets ander is:

G3/4" = diameter 26 millimeter
M25x2 = diameter 25 millimeter

De spoed (de afstand tussen 2 opeenvolgende tanden) anders is:

G3/4"= spoed 1,905 millimeter
M25x2 - spoed 2 millimeter

In de praktijk komt het nu te vaak voor dat er een nieuwe afsluiter aangeschaft wordt die niet geschikt is voor de betreffende duikcilinder. Een M25x2 afsluiter kan met een beetje moeite op een G3/4" duikcilinder gedraaid worden. Omdat het metaal van de afsluiter zachter is dan dat van de duikcilinder, zal de afsluiter ongemerkt beschadigen. Daarna kan het tijden goed gaan, maar op een gegeven moment zal de afsluiter, meestal tijdens het vullen, als een kogel van de duikcilinder afschieten met alle gevolgen van dien.

Ook is er een korte tijd een andere 3/4"draad gebruikt dat ook gebruikt wordt bij industriele gassen, namelijk de 3/4" BSP draad. Deze is vanuit Groot-Brittanië gekomen, maar komt nog maar zeer sporadisch voor op uit Groot Brittanië geïmporteerde cilinders. De diameter hiervan is 26,441 millimeter en de spoed van 1,814 millimeter. Als hier een G3/4" afsluiter op gemonteerd wordt, beschadigd ook de draad en ontstaat dus een potentieel gevaarlijke duikcilinder.

Voor de compleetheid dient vermeld te worden dat er nog een metrisch schroefdraad in de handel is, namelijk de 18 x 1.5 draad (M18x1.5). Dit draad werdt vroeger veel gebruikt voor de 'trimflesjes' die aan een trimvest zaten en wordt tegenwoordig gebruikt als schroefdraad voor de composiet cilinders.

Als je zelf de afsluiter op de duikcilinder gemonteerd hebt, dan ben je ook aansprakelijk voor alle kosten die resulteren door het erafschieten van de afsluiter en dan hebben we het niet alleen over de kosten van het beschadigen van de vulruimte, maar ook over de mediche kosten en vergoedingen tijdens overlijden!!!

Verder dient nog vermeldt te worden dat we tegenwoordig naast de 200 bar duikcilinders, ook duikcilinders hebben die geschikt zijn voor 300 bar vuldruk. Hierop zijn weer afsluiters gemonteerd die ook geschikt zijn voor 300 bar. Monteer nooit een 200 bar afsluiter (ook niet als je deze in een DIN uitvoering hebt gemaakt, op een duikcilinder die geschikt is voor 300 bar.

Ga ook nooit met adapters werken waardoor je 200 bar systemen en 300 bar systemen kan gaan combineren. Het hoeft maar één keer verkeerd te gaan en je kunt voor de rest van je leven invalide zijn of iemand anders invalide maken.